Albert García | Per a la plantilla de la Unitat de Repartiment 4 (UR4) de Correus a Sabadell aquesta és la seva cinquena setmana de vaga. El passat 6 d’abril l’assemblea de treballadors/es va decidir pràcticament per unanimitat anar a la vaga indefinida. La manca de contractació i l’incompliment sistemàtic de les càrregues de treball són els principals motius que han portat a la vaga, juntament amb l’autoritarisme i incompetència dels caps territorials a Catalunya. La plantilla també denuncia l’incompliment de la Llei Prevenció de Riscos Laborals i exigeix la fi de la priorització del repartiment de paqueteria urgent.

La UR4 és una de les quatre unitats de repartiment a Sabadell, donant servei a 70.000 veïns i veïnes, és a dir, fins a un terç de la població de la ciutat. Els i les treballadores de la UR4 denuncien que l’incompliment sistemàtic de la plantilla, establerta per la pròpia empresa, no està permetent garantir el repartiment diari de la correspondència.

“Amb la plantilla actual no es poden repartir certificacions ni correu ordinari, és a dir, prestar un servei públic, que és el que dona sentit a Correus”, afirma Eduardo Fernández, carter de la UR4 i membre del comitè de vaga. “Hem d’abastar més territori del que tenim assignat”, ens explica. Per això els i les vaguistes exigeixen la contractació dels llocs de treball actualment vacants i la recuperació de la ràtio d’un/a carter/a per barri, acabant amb l’assignació abusiva de càrregues de treball que estan patint.

“Aquest és un problema a nivell estatal”, continua Eduardo. “La política de l’empresa és no contractar la gent que necessita. Nosaltres hem fet un primer pas però és la reivindicació de moltes oficines”. En els darrers mesos, les plantilles de Correus de Vallecas o Almeria han convocat vagues totals o parcials pels mateixos motius.

A tot això s’ha d’afegir que Correus està destinant tots els seus recursos a altres tipus de productes, com la paqueteria, un negoci que està a l’alça. “Correus té una estratègia empresarial totalment privada, obviant que és una empresa pública que ha de prestar un servei públic”. En aquest sentit, els i les treballadores denuncien que els repartiments d’Amazon són la prioritat màxima de Correus. En definitiva, “Quan és prioritza només el negoci privat i la plantilla no és suficient, el correu ordinari pateix retards molts greus, amb conseqüències per a comunicacions administratives i oficials.”

Respecte a l’organització de la vaga, Eduardo destaca que és una lluita de tots els i les treballadores de la UR4: “Hi ha gent de diferents sindicats i fins i tot gent que no està afiliada a cap sindicat i també l’ha secundat”. Tot i així, la CGT ha sigut l’únic sindicat que ha recolzat activament la decisió de l’assemblea de treballadors/es i ha donat tot el suport al conflicte. “Els sindicats majoritaris a Correus no han donat cap tipus de suport a la vaga… ni tan sols als seus afiliats”, es lamenta Eduardo.

Aquesta manca de suport dels sindicats majoritaris contrasta amb les mostres de solidaritat que la vaga indefinida de la UR4 ha rebut d’altres unitats de repartiment del Vallès, de Catalunya i fins i tot d’altres punts de l’Estat, així com de les Associacions de Veïns i Veïnes i partits polítics de Sabadell.

Els i les vaguistes assenyalen com a responsable directe de l’enquistament del conflicte la nul·la voluntat negociadora de Correus, però també al Govern de l’estat per permetre-ho. Malgrat diverses reunions, la direcció de Correus no ha mogut ni un dit per intentar arribar a un acord que, d’altra banda, és totalment assumible per l’empresa ja que es basa en els seus propis càlculs. A més, Inspecció de Treball està avaluant una denúncia d’urgència que va interposar la CGT per vulneració del dret de vaga per part de Correus. Correus desvia serveis de paqueteria i contracta personal per intentar reduir l’afectació de la vaga mitjançant esquirolatge.

Malgrat l’enquistament del conflicte, la vaga continua amb força i s’ha encomanat a Terrassa, on les assembles de les tres Unitats de Repartiment de la ciutat faran vaga mitja jornada a partir del dilluns 31 de maig. A partir de llavors, a les 70.000 persones de Sabadell afectades per la vaga es sumaran les més de 210.000 de Terrassa. A més, la vaga està començant a estendre’s més enllà del Vallès. És el cas de la plantilla de Correus a Reus, que acaba de convocar una vaga de 24h pel 20 de maig. A tot arreu les mateixes reivindicacions: més contractació i prou abusos laborals.

“Continuarem la vaga el temps que sigui fins a que no contractin de manera estable 26 carters a la nostra secció”, avisa Eduardo. “Sentim que tenim molt suport, hem tingut molt bona resposta de la caixa de resistència. D’altra banda, estem veient que té repercussions més enllà de la nostra oficina. Hi ha gent que s’està sumant. Lo de Terrassa és una victòria”. Els i les treballadores de la UR4 estan veient com, a arrel de la vaga, altres carteries estan començant a mobilitzar-se i, desprès de molt temps, la vaga està tornant a guanyar força com a mesura en front les irregularitats i l’autoritarisme de Correus.

Source link