[ad_1]

Candi Reyes |

En només 5 dies el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha redactat dues sentències que declaren nul de ple dret el Pla Director Urbanístic (PDU) Gran Via – Llobregat a l’Hospitalet de Llobregat, la ciutat amb més gran densitat de població de tota la Unió Europea.

Amb aquest projecte, el govern municipal del PSC i
el Departament de Territori de la Generalitat, pretenien urbanitzar els
últims terrenys agrícoles del terme municipal
, situats entre l’Hospital
Universitari de Bellvitge i el Riu Llobregat, amb la construcció de 26
gratacels per ús comercial i residencial no permanent (hotels, oficines i
locals comercials).

És una gran victòria per la lluita veïnal i ecologista de No Més Blocs després de 12 anys de reivindicació, entitat nascuda l’any 2014 amb l’objectiu d’aturar aquest PDU.

Els dos contenciosos van ser presentats per grups
ecologistes i grups polítics de l’oposició en l’Ajuntament argumentant, entre
altres raons, que aquest PDU suposava la destrucció de la masia de Cal
Trabal i una saturació encara més gran d’una ciutat que pateix l’extenuació
dels seus serveis
. En aquest sentit la segona sentència indica que les
zones verdes del pla s’ubiquen en enllaços viaris i rotondes de difícil accés
contravenint la Llei d’Urbanisme de Catalunya.

Aquestes sentències també indiquen que aquest PDU «vulnera el principi de jerarquia normativa», és a dir, intenta passar per sobre d’altres planejaments d’ordre superior. Aquest argument, que ara forma part de la jurisprudència, és una eina que pot ser molt útil pels múltiples conflictes ambientals provocats per diferents especulacions urbanístiques al Baix Llobregat, on s’abusa d’aquestes figures urbanístiques com els Plans Directors Urbanístics (PDU) per tenir llibertat de modificaciò del planejament existent passant per sobre de, per exemple, el PDU Metropolità (actualment en redacció).

Totes aquestes lluites ecologistes d’aquesta comarca es van agrupar fa poc  en la Plataforma SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet. La seva presentació es va recollir a Poder Popular al març en un article contra l’especulació urbanística a l’àrea metropolitana de Barcelona. No hi ha dubte que aquesta victòria farà més forta la lluita ecologista en el Baix Llobregat i en tota Catalunya.

Versió en castellá:

[ad_2]

Source link