[ad_1]

Daniel Mulero | En les últimes setmanes s’han succeït diverses notícies de persones treballadores que han mort per causa de les condicions extremes en les quals es veien obligades a treballar. La majoria d’aquestes morts es podrien haver evitat si les empreses i administracions es prenguessin seriosament la prevenció, seguretat i salut de les treballadores. Enmig d’aquesta onada de calor que estem patint, fenomen que es repetirà en els pròxims anys per la degradació del planeta a mans d’un capitalisme que sobrepassa els límits biofísics del nostre ecosistema, les institucions no han realitzat cap mesura urgent per protegir la vida de les treballadores.

Per aquest motiu la CGT ha engegat la campanya «El capitalisme ens mata» per denunciar a empreses i administracions de l’incompliment de la normativa de Prevenció i Riscos Laborals. La campanya ha estat elaborada en l’àmbit estatal i descentralitzada arreu del territori en diferents concentracions i dies. Per una banda, el sindicat anarcosindicalista ha presentat en diferents delegacions de treball provincials una carta denunciant la situació així com responsabilitzant a les administracions d’exculpar-se davant les morts de treballadores adduint que no treballaven per la mateixa administració, com va declarar l’alcalde de Madrid en el cas d’un treballador de la neteja, o donant la responsabilitat al canvi climàtic, com va fer la Ministra de Treball en el seu compte de Twitter.

Per la CGT és inadmissible aquest tipus de declaracions i fa esment de l’articulat de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals que no s’està aplicant a la majoria d’empreses, les quals prioritzen els seus beneficis a costa de la vida de les persones treballadores. El sindicat fa una crida a què els Governs es responsabilitzin de les seves pròpies treballadores així com faci complir la legislació vigent en matèria de salut laboral. Alhora també fa una crida a augmentar els pressupostos i recursos dedicats a prevenció d’incendis, ja que aquests estan arrasant el territori enduent-se també la vida de vàries persones.

Aquestes cartes han estat presentades acompanyades de concentracions a les portes de les diferents seus d’Inspecció de Treball. A Barcelona va ser el passat 26 de juliol al matí on al voltant d’un centenar de militants anarcosindicalistes van reunir-se per denunciar la falta de mesures per combatre la calor en els centres de treball. Van intervenir seccions sindicals de CGT de diversos sectors laborals com són els transports, sanitat o neteja, vinculades a les administracions públiques, però també de sectors vinculats al turisme o la restauració. Es van cridar consignes com «morir treballant és un assassinat» i es va recordar que cada any moren més de 700 persones en el seu lloc de treball. La conjunció d’una crisi econòmica, una crisi climàtica galopant, la voracitat del capital i la inacció de les administracions per fer complir la llei, fa témer que aquest any sigui un dels més negres en nombre de morts als centres de treball.
[ad_2]

Source link